18-19 TEMMUZ 2021 ALADAĞLAR ALACA ZİRVE FAALİYETİ

18-19 Temmuz 2021 Alaca Zirve Tırmanış Faaliyet Raporu

Etkinlik adı                              : Aladağlar zirve tırmanış faaliyeti

Tarih                                       : 18-19 Temmuz 2021

Hava durumu                          : 25-35 derece, hava açık, güneşli ve sıcak

Rehber ve Etkinlik sorumlusu : Serkan ÖZDEMİR

Katılımcı sayısı                        : 3 Sporcu

Konaklama                             : Çadır

Kamp Alanı                             : Sarımemedin yurdu (Emli Vadisi)

Rotanın wikiloc kaydı: https://tr.wikiloc.com/dagcilik-rotalari/alaca-lorut-zirve-mangirci-cikis-avcibeli-inis-demirayaklar-78763930#lb-embed

Etkinlikte kullanılan teknik malzemeler;

  • Baton, Kask,

Demirayaklar Bisiklet Dağcılık ve Doğa sporları Kulübü olarak Aladağlar Alaca (Lorut) Zirve faaliyetimiz için 17 Temmuz Cumartesi sabahı İzmir’den yola çıktık. Akşam, gün batımına yakın bir zamanda Emli Vadisi Sarımemedin Yurdu kamp alanına geldik. Burada çadırlarımızı kurup yemek yememizin ardından dinlenmeye çekildik. 18 Temmuz Pazar günü dinlenmiş şekilde uyanarak güzel bir kahvaltı yaptık. Biraz oyalanmalarımızın ardından Kocadölek kamp alanına kadar bir yürüyüş yaparak hem yüksekliğe uyum sağlamış hem de antrenman yapmış olduk.

19 Temmuz Alaca (Lorut) Zirve

Gece yarısı 02.15’te kalkıp zirve için son hazırlıklarımızı yapmamızın ardından 03.00’te zirveye doğru yola koyulduk. Çıkış rotamız Mangırcı klasik rotası. (Batı sırtı rotası, Tunç Fındığın Aladağlar kitabında 67.1 rotası) Orman içinden yavaşça yükselen patika, kayalık alanda biraz olsun bizi zorladı. Kayalık etabın bitmesinin ardından dik bir çıkış ve çok kısa bir kaya geçiş etabının ardından Körtekli tepesinin altındaki alana ulaştık. Körtekli tepeye çıkmamızın ardından sırt hattından devam ederek Alaca’nın devasa piramidinin etrafını dolanıp, yarı çarşak yarı kayalık zeminlerden oluşan çanaktan çıkarak zirveye 10.40’ta ulaştık. Güzel havayı da fırsat bilerek 12.00’ye kadar zirvede zaman geçirmemizin ardından inişe geçtik. İnişi, Avcıbeli geçidinden klasik rota (doğu sırtı rotası, Tunç Fındığın Aladağlar kitabında 67.4 rotası) üzerinden yaptık. Avcıbeli geçidinin vadiye inen tarafında zemin bizi biraz zorladı. Yavaş ve dikkatli şekilde inişimizi yaptık. Parmakkaya’nın enfes manzarası eşliğinde vadiden inişimize devam ettik. Havanın inanılmaz sıcak olması bizi özellikle inişte bitirdi. Yanımızda kişi başı 4lt ye yakın su almamıza rağmen Kocadölek kamp alanı yakınında sularımız tükendi. Bu noktadan sonra Sarımemedin yurduna kadar herhangi bir su kaynağı olmadığı için susuz olarak idare etmemiz gerekti. Orman içine girmemizin ardından kamp alanına az kaldığının bilincinde olduğumuz için hızlıca inmeye devam ettik. 18.00’de kamp alanımız olan Sarımemedin yurduna geldik. Bol bol sıvı almamızın ardından soğuk suyla aldığımız duş bizi kendimize getirdi. Akşam yemeğimizi hızlıca hazırlamamızın ardından çadırlarımıza geçerek dinlenmeye çekildik ve faaliyetimizi sorunsuz şekilde sonlandırmış olduk.

Dikkat edilmesi gerekenler ve öneriler;

  • Alaca zirvenin Mangırcı çıkış ve Avcıbeli iniş rotaları teknik zorluk içermese de Mangırcı çıkış rotasında 2 derece nitelendirilebilecek çok kısa bir etap geçişi var. Orada dikkatli olunmasında fayda var.
  • Mangırcı çıkışta büyük kayaların bulunduğu etap sonrası ve Körtekli Zirve öncesindeki 2 çarşak zemin oldukça zorlayıcı. Zirve çanağındaki son çıkışta yüksekliğinde etkisiyle ciddi güç harcatıyor.
  • Hem çıkış hem de iniş parkurunda herhangi bir su kaynağı bulunmamaktadır. Sadece dönem dönem Kocadölek bölgesinde su olabilmektedir.
  • Alaca Zirvenin uzun bir parkur olduğunu düşünerek yanınıza en az 3lt su alınız. Biz 4lt su almamıza rağmen Avcıbeli inişinden sonra ormana girerken suyumuz bitmişti.
  • Sarımemedin yurdunda su, tuvalet ve duş imkânı bulunmaktadır. Lütfen tuvalet ve duşları temiz kullanıp, çöplerinizi yanınızda geri götürünüz.
  • Kamp alanına kadar araçla gidilebilmektedir. Çukurbağ Köyünden kısa bir süre sonra asfalt yoldan çıkarak 4,5 km kadar toprak stabil/toprak yoldan ilerleyerek kamp alanına ulaşılabilmektedir.
  • Aladağlar’ın milli park olmasından dolayı giriş ve kamp için ücretleri vardır. Lisanslı sporcular için giriş ücreti olmasa da kamp için günlük ücret ödenmektedir. Görevli ile konuşarak, kamp için fiyatlar konusunda indirim sağlanabilmektedir.

 

Comments

Bir Cevap Yazın

error: Content is protected !!