GÜNEY BATI BİSİKLET TURU

GÜNEY BATI BİSİKLET TURU

Demirayaklar Bisiklet Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü olarak 5 günlük bir bisiklet turu planladık. Bu tur kapsamında rotamız, 1. gün Selçuk – Ören, 2. gün Ören – Fethiye, 3. gün Fethiye – Çavdır 4. gün Çavdır – Denizli, 5. gün Denizli – Selçuk şeklindedir. Toplamda 4 gece konaklama yaptık. Ören ve Fethiye’de mat ve tulumla sahilde açıkta uyuduk. Çavdır’da otelde, Denizli’de ise Dsi Misafirhanesinde konaklama yaptık. Yeme ve içme olaylarını yolda ve konaklama için durduğumuz şehirlerde yaptık. Yanımıza çadır ve yemek yapmak için malzeme almadık. Hamak, şişme mat ve yazlık tulum, ince bir yağmurluk/rüzgârlık, 1’er adet yedek tayt ve üst forma, powerbank, şarj kablolarımızla birlikte 2 adet iç lastik ve yama seti aldık. Onun dışında yanımızda başka bir şey yoktu.

Parkur Bilgileri: Selçuk – Kuşadası – Söke – Milas – Ören – Akyaka – Fethiye – Seydikemer – Karabel Geçidi – Söğüt – Çavdır – Acıpayam – Serinhisar – Denizli – Buharkent – Nazilli – Aydın Merkez – İncirliova – Ortaklar – Selçuk

Parkur gün sayısı             : 5 gün

Parkur uzunluğu              : 745 km

Toplam çıkış                      : 7505 m

Toplam iniş                        : 6689 m

  1. GÜN SELÇUK – KUŞADASI – SÖKE – MİLAS – ÖREN PARKURU (170 km)

Sabah 5.30’da kalkarak 6.00’da Salhane’den İzbana binip, 07.40 civarında Selçuk’a geliyoruz. Gar meydanında kahvaltımızı yapmamızın ardından 08.30’da turumuzu başlıyoruz. Kuşadası üzerinden Söke’ye devam edip, Söke ovasındaki düzlüğe gelene kadar 3 tane yokuş çıkıyoruz. Devamında uzunca bir süre düz devam ederken Bafa gölüne geldikten sonra yavaş yavaş yükselişler başladı. Milas merkeze gelene kadar aşırı derecede bir yokuş çıkmadık diyebilirim. Hava oldukça sıcak. Öğle diliminde 38-39 dereceleri görüyoruz. Milas sonrasında Ören dağ yoluna girmemizle birlikte ciddi yokuşlara başlıyoruz. Dönem dönem %10-12 lere varan eğimlere maruz kaldığımız yolda Yeniköy termik santralini geçtikten sonra inişe başlıyoruz ve inişin dik ve virajlı olması nedeniyle dikkatli ve kontrollü şekilde inilmesinde fayda var. Türkevleri – Ören yoluna indikten sonra hafif yükseliş ve inişlerle birlikte 18.40 civarında Ören’e ulaşıyoruz. Hızlıca yemek yiyebileceğimiz bir yer bularak yemeğimizin ardından, mat ve tulumla açıkta kalabileceğimiz yer aramaya başlıyoruz. Ören plajının sonlarına doğru sahilde kimsenin olmadığı bölümde uyumaya karar veriyoruz.

  • 170km lik yolun %95e yakın bölümü soğuk asfalt. Soğuk asfalt yokuşlarda ve düz yolda çok etkilemese de inişlerde çok etkiliyor.
  • Parkur genel olarak inişli, çıkışlı olup ciddi sayılabilecek yokuşları ise Milas’ı geçip, Ören yoluna girdikten sonra başlıyor. Yeniköy termik santralini geçene kadar yokuşlar devam ediyor. Sonrasında oldukça dik ve virajlı inişler başlıyor. İniş sırasında dikkatli olunmasında fayda var.
  • Molalarımızı 20-30 km aralıklarında benzinliklerde yaptık. Bafa gölünün yanından geçerken meşhur Aydın incirini yemek içinde durmamak olmazdı. J
  • Ören’de birçok Pideci vb yer var. Bir yer araştırmadan merkezde Şok’un yanında bulunan pideciye oturduk. Gayet de memnun kaldık diyebilirim.
  • Konaklamamızı Ören plajının sonuna doğru şezlongların olmadığı geniş bir plaj bölümü olan yerde matın üzerinde tulumla açıkta uyuyarak yaptık.
  • Parkurda 11 tane kategorize yokuş bulunmaktadır. Bunların 3 tanesi 3. kategoriden, 8 tanesi 4. kategoriden oluşmaktadır. Bu kategorilerin ayrıntıları şu şekildedir;
Mesafe (km) Yükselme (m) Eğim (%) Kategori
2.48 97 3.9 4
3.42 206 6 3
4.37 176 4 3
1.81 118 6.5 4
2.81 119 3.9 4
1.51 98 6.3 4
1.67 92 5.5 4
4.79 155 3 4
1.32 89 6.7 4
1.81 116 6.4 4
3.54 166 4.7 3

 

 

  1. GÜN ÖREN – AKYAKA – FETHİYE (149 km)

Sabah 06.30 uyanıp sahildeki duşlarda elimizi yüzümüzü yıkadıktan sonra hızlıca toparlanarak Ören Belediyesinin az ilerisinde bulunan unlu mamullerde kahvaltımızı yapmamızın ardından 8.00’de yola çıkıyoruz. Ören’den sonra yol Alatepe’ye kadar hep çıkış, sonrasında inişe geçip birkaç ufak çıkışla birlikte Akbük’e kadar inişe geçiyoruz. Akbük’ten sonra ve Kıran sahili bölgesinde 2 yerde kısa çıkışlar var. Sonrasında düz sayılabilecek bir yolla Akyaka’ya iniyoruz. Akyaka’da Kadın azmağı bölgesine giderek yarım saate yakın bir mola veriyoruz. Soğuk suya ayaklarımızı sokup, elimizi yüzümüzü yıkamamız bizi çok rahatlatıyor ve iyi geliyor. Molanın ardından yeniden yola çıkma zamanı geliyor. Yola çıkarken Köyceğiz tarafına gideceğini öğrendiğimiz bisikletli bir dostumuzla karşılaşıyoruz. Kısa sürede tanışıp, birlikte sürmeye başlıyoruz. Babasının yol üstünden restoranın olduğunu öğrendiğimiz dostumuz bizi restoranına davet ederek bize su ve restoranın özel lezzeti olan tahinli pide ikramında bulundu. Biz de köy tavuklu çorba içerek enerjimizi yerine getirecek şekilde karnımızı doyurduk. Dostumuzla vedalaşıp yolumuza devam ediyoruz.  Hava yine dünkü gibi oldukça sıcak. 38 dereceleri görüyoruz. Göcek tünellerinden geçemeyerek Göcek rampalarını tırmanmak zorunda kalıyoruz. Biz tünelden geçebileceğimizi düşünüyorduk ama geçememek ve yokuşu tırmanmak bizi oldukça yoruyor. Göcek rampalarından sonra inişe geçiyoruz. Göcek’e geldikten sonra 3 tane daha çıkışımız var. Bunları da çıkıp indikten sonra 19.00 gibi Fethiye’ye geliyoruz.  Hızlıca yemeğimizi yememizin ardından konaklamamızı yapacağımız Çalış Plajına doğru geçiyoruz.

  • 149 kmlik parkurun Ören – Akyaka arası, Göcek rampaları ve Fethiye anayoldan Çalış plajına kadar olan kısımlar soğuk asfalt, onun dışında kalan kısımlar ise sıcak asfalttır.
  • Parkurda ciddi sayılabilecek 2 tane çıkış var. Bunlar Ören – Akyaka arasında ve Göcek rampaları. Bunlar dışında küçük küçük yokuşlar mevcut.
  • Öğle yemeğimizi dostumuzun babasının mekanı olan Osman Aydın’ın Yerinde yedik. Sizler de bu yoldan geçerseniz mutlaka durup, yemeklerinin tadına bakmalısınız. Tavsiye ederim.
  • Konaklamamızı Çalış plajında mat üzerinde tulumda yaptık.
  • Parkurda 5 tane kategorize çıkış bulunmaktadır. Bunların 1 tanesi 3. Derece, 4 tanesi 4. Dereceden çıkış içermektedir. Bu kategorilerin ayrıntıları şu şekildedir;

 

Mesafe (km) Yükselme (m) Eğim (%) Kategori
1.36 106 7.7 4
5 170 3.2 3
1.7 108 6.3 4
1.92 84 4.4 4
0.8 86 10.7 4

 

 

  1. GÜN FETHİYE – SEYDİKEMER – KARABEL GEÇİDİ – SÖĞÜT – ÇAVDIR (118km)

Sabah 7.00’de uyanarak, hızlıca toparlanmaya başlıyoruz. Toparlandıktan sonra kahvaltı yapabileceğimiz bir unlu mamuller bulup, kahvaltımızı yapmamızın ardından 7.55’te yola çıkıyoruz. Bugünkü parkurumuz turumuzun kraliçe etabını oluşturuyor. Çok ciddi bir yokuş bizleri bekliyor diyebilirim. Fethiye’den sonra Kaş – Burdur yol ayrımına kadar (25km) yol sıcak asfalt ve hızlıca ilerliyoruz. Bu noktadan sonra Çavdır’a kadar yol soğuk asfalt şeklinde. Burdur yönüne doğru döndükten sonra Karabel geçidine kadar 25 km çıkış var. Bu çıkışla 1138m irtifa alıyoruz. Çıkış sırasından yol kenarlarında sayısı bir hayli fazla olan gözlemeci ve çaycılar bulunmaktadır. Bunlardan birisinde durarak hem soluklanıyor hem de bir şeyler atıştırma fırsatı bularak enerjimizi yeniden toparlıyoruz. Karabel Geçidinden sonra inişe geçiyoruz ve düzlüğe gelince küçük bir köy var ve burada yemek yiyecek yerler bulunuyor. Sağda ilk gördüğümüz restorana girerek karnımızı güzel doyurmamızın ardından yolumuza devam ediyoruz. Daha sonrasında Söğüt üzerinden Antalya anayoluna bağlanıyoruz. Yol burada da soğuk asfalt olarak devam etmektedir. Çavdır yönüne giderken Çomaklıbel Geçidinde yağmura yakalanıyoruz. Hızlıca yağmurluklarımızı giyerek yolumuza devam ediyoruz. 10-15 dakika yağmur bizi ıslattıktan sonra duruyor. 18.30 civarından Çavdır merkeze ulaşıyoruz. Burada hızlıca yemeğimizi yerken, havanın yağışlı olma ihtimalinden dolayı konaklayacak otel/pansiyon bakıyoruz. Yükseller oteli ayarlıyoruz, yemeğimizin ardından hızlıca otelimize geçip, 3 gün sonra sıcak bir duş alıp kendimize gelmemizin ardından güzelce bir dinlenmeye geçiyoruz.

  • 118 kmlik yolun ilk 25 kmlik kısmı sıcak asfalt olup, Burdur/Kaş ayrımından sonra yol soğuk asfalta dönmektedir. Çavdır’a kadar da soğuk asfalt devem etmektedir.
  • Yol üzerinde atıştırma yapılabilecek gözlemeciler vb. yerler oldukça fazladır.
  • Burdur dönüşünden itibaren Karabel Geçidine kadar HC kategorisinde 25 kmlik bir çıkış var.
  • Konaklamamızı Çavdır merkezde Yükseller Otel’de yaptık.
  • Parkurda 4 tane kategorize çıkış bulunmaktadır. Bunların 1 tanesi HC kategorisi, 1 tanesi 2. Kategori,2 tanesi de 4. Kategori de yer almaktadır. Bu kategorilerin ayrıntıları şu şekildedir;
Mesafe (km) Yükselme (m) Eğim (%) Kategori
9.22 501 5.4 2
25.13 1138 4.5 HC
1.58 99 6.2 4
1.77 88 4.9 4

 

 

  1. GÜN ÇAVDIR – ACIPAYAM – DENİZLİ (101km)

Sabah 07.00 gibi kalkıp, kahvaltımızı yapmamızın ardından 08.30’da yola çıkıyoruz. Çavdır’dan Serinhisar’a kadar yol genelde iniş ve düz şeklinde. Serinhisar’dan sonra bir çıkış var, sonrasında Denizli’ye doğru yeniden inişe geçiyor. Rahat bir sürüş günü bizi bekliyor diyebilirim. Çavdır’dan yola çıktıktan sonra Denizli il sınırına kadar (20km) soğuk asfalt devam ediyor. Yol Denizli il sınırından sonra sıcak asfalta dönüyor ve yolun bundan sonrası bu şekilde devam ediyor. Yol üzerinde yemek yiyecek pek yer olmaması nedeniyle benzinliklerde atıştırmalıklarla idare ediyoruz. 15.00 civarında Denizli merkeze gelmemizin ardından bayram yerine geçerek Denizli’nin yerel lezzetlerinden olan tandır kebabından yiyerek karnımızı güzelce doyuruyoruz. Denizli’de konaklamamızı DSİ misafirhanesinde yapmayı düşünüyoruz. Misafirhaneyi arayarak gerekli rezervasyonumuzu yapmamızın ardından 18.00 civarında misafirhaneye giderek yerleşip, dinlenmeye geçiyoruz.

  • 101 Km’lik yolun Denizli il sınırına kadar olan ilk 20 Km’lik kısmı soğuk asfalt olup, devamında kalan kısım ise sıcak asfalttır.
  • Bayramyerinden arkadaşlarımızın çalıştığı TEİAŞ’a sürdük, orada arkadaşlarımızla oturduktan sonra DSİ misafirhanesine geçtik.
  • Konaklamamızı DSİ misafirhanesinde yaptık.
  • Yol kenarlarında yemek yiyecek pek yer bulunmadığı için, benzin istasyonlarında atıştırmalıklarla idare ettik.
  • Serinhisar’a kadar ciddi yokuş bulunmamaktadır. Serinhisar’dan sonra 1 tane 3. Kategoriden çıkış bulunmaktadır. Bu kategorinin ayrıntıları şu şekildedir;
Mesafe (km) Yükselme (m) Eğim (%) Kategori
4.43 210 4.7 3

 

 

  1. GÜN DENİZLİ – NAZİLLİ – AYDIN – İNCİRLİOVA – ORTAKLAR – SELÇUK (174km)

Sabah 07.30’da kalkarak, kahvaltımızı yapmamızın ardından 8.55’te yola çıkıyoruz. Bugünkü süreceğimiz yol turumuzdaki en uzun parkurumuzu içermektedir. Parkur Ortaklar’ a kadar düz ve iniş şeklinde olup Ortaklar’ dan sonra bir çıkış içermektedir. Yolun düz/iniş ve sıcak asfalt olmasıyla birlikte 3 saat gibi bir sürede Nazilli’ye ulaşıyoruz. Nazilli’de yol üstünde gördüğümüz pidecide klasik lezzet olan tahinli pide yiyerek karnımızı doyurup, enerjimizi toparlamamızın ardından yolumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Yol İncirliova’ya kadar sıcak asfalt olarak devam ederken, İncirliova’dan sonra soğuk asfalta dönmektedir. Yol soğuk asfalta döndükten sonra hem yoldan hem de turun yorgunluğundan dolayı hızımızda bir düşüş meydana geliyor. Ortaklar’ dan itibaren başlayan çıkış Çamlık köyüne kadar devam ediyor. Çamlık’tan sonra Selçuk’a doğru inişe geçiyoruz. İniş sırasında fırtına benzeri bir kafa rüzgârına maruz kalıyoruz ve neredeyse freni kullanmadan %10’luk eğimden iniyoruz. 18.20 de Selçuk’a geliyoruz. 19.00’da İzmir izbanına binerek 5 günlük Güneybatı bisiklet turumuzu kazasız belasız sonlandıyoruz.

  • 174 km’lik yolun Ortaklar’a kadar olan 120 km’lik kısmı sıcak asfalt olup, sonrasında kalan 44 kmlik kısım soğuk asfalttır.
  • Nazilli’den geçerken yol üstünde yemek yiyebilecek birçok mekân bulunmaktadır. Buralarda durup, dinlenip bir şeyler yiyebilirsiniz. Klasik lezzet tahinli pide tavsiye edilir.
  • Ortaklara kadar ciddi bir çıkış bulunmamaktadır. Ortaklar’ dan sonra Çamlık’a kadar bir çıkış bulunmaktadır. Bu çıkış 4. Kategoriden bir çıkıştır. Bu kategorinin ayrıntıları şu şekildedir;
Mesafe (km) Yükselme (m) Eğim (%) Kategori
2.46 107 4.3 4

 

 

Genel Bilgiler;

  • Bisiklet turumuz keyif değil, performans turudur. Turumuza o yönden bakmanızda fayda vardır. İlk ve son gün 170+km yol yapıldı.
  • Parkurumuz ilk 3 gün bol ve ciddi çıkışlı olup, kalan 2 gün genellikle iniş içermektedir.
  • 5 günde Ören, Fethiye, Çavdır ve Denizli merkezdeki dolaşmalarımızla birlikte turumuzu toplamda 745 km de tamamladık. Toplamda 7505 m çıkış yapıp, 6689 m iniş yaptık.
  • Gün parkuru olan Çavdır- Denizli parkuru dışında diğer rotaların tamamında yolun ortalarında veya bir bölümünde yemek yiyebilecek restoran/lokanta bulunmaktadır.
  • 4 günlük konaklamamızın 2 gününü dışarıda mat üzerinde tulumla, kalan 2 günü ise otel ve misafirhanede yaptık.
  • Dışarıda veya Çadırlı konaklama yapmazsanız Ören, Fethiye, Çavdır ve Denizli’de otel/pansiyon/misafirhanelerde konaklama yapabilirsiniz. Ortalama fiyatlar kahvaltı dâhil kişi başı 80-120 lira aralığında değişmektedir.
  • Su ihtiyacımızı yol üzerindeki benzinlikler ile birlikte Camilerin bahçesinde bulunan sebil ve yol kenarlarındaki çeşmelerden sağladık. 2 tane 500 ml lik suluğumuz vardı ve 20 – 30 km mesafeler için genellikle yeterli oldu.
  • Güzergâhımız üzerinde Söke, Milas, Fethiye ve Denizli’de bisikletçiler mevcut.
  • Yanımızda minimum düzeyde eşya almaya gayret ettik. Hamak, şişme mat ve yazlık tulum, ince bir yağmurluk/rüzgârlık, 1’er adet yedek tayt ve üst forma, powerbank, şarj kablolarımızla birlikte 2 adet iç lastik ve yama seti aldık. Onun dışında yanımızda başka bir şey yoktu.
  • Rota, parkur, konaklama, bisiklet vb. konularda aklınıza katılan şeyleri sormak veya danışmak isterseniz sitenin iletişim bölümündeki mail adresi üzerinden temasa geçebilirsiniz.
Comments

Bir Cevap Yazın

error: Content is protected !!