Süphan Dağı Zirve Tırmanışı (13-14 Ağustos 2021) Faaliyet Raporu

13-14 Ağustos 2021 Süphan Dağı Zirve Tırmanış Faaliyet Raporu

Etkinlik adı                                         : Süphan Dağı zirve yaz tırmanış faaliyeti

Tarih                                                     : 13-14 Ağustos 2021

Hava durumu                                    : 6-34 derece, güneşli, hafif çişenti yağmur, parçalı bulutlu, rüzgarlı

Katılımcı sayısı                                  : 3 Sporcu

Kamp Alanı                                         : Kışkıllı Köyü üst alanı, 2515m

Faaliyet başlangıç saati                  : 02:00

Faaliyet bitiş saati                            : 12:20

Toplam faaliyet süresi                   : 10 saat 20 dakika

Rota uzunluğu                                  : 13.85 km

Maksimum irtifa                              : 4058m

Minimum irtifa                                 : 2515m

İrtifa kazancı                                      :1519m

İrtifa kaybı                                          :1519m

 

Demirayaklar Bisiklet Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü olarak Süphan Dağı zirve faaliyeti için 13 Ağustos Cuma günü sabah 6.10’da Van uçağına binerek yolculuğumuza başladık. 08.20’de Van havaalanına iniş yapmamızın ardından bagajlarımızı alarak araç kiralama şirketinden rezervasyon yaptığımız aracımızı teslim aldık. Aracımıza binmemizin ardından Van merkezde alışverişimizi ve eksiklerimizi tamamlayıp, kahvaltı yapmamızın ardından Kışkıllı Köyüne doğru yola çıktık. 14.00’te Kışkıllı köyüne ulaştık. Köyün hemen girişinde sağ tarafta bulunan evdekilerle kısa bir sohbet etmemizin ardından aracımızı evin yanına park ederek, kamp yüklerimizi yüklenerek, köyün girişinde sol taraftan devam eden kamp alanına çıkan araç yolundan 14.30’da yürümeye başladık.

(Suv, 4×4 veya yüksek araçlarla bu bölgeye rahatlıkla çıkabilirsiniz. Bizim kiraladığımız araç i20 olduğu için hiç riski girmek istemedik ve aracımızı köyde bıraktık) 15.15’te kamp alanına ulaştık.

Kamp alanında Zirveden inerek toplanmaya başlayan bir grupla karşılaştık. Onlarla ayaküstü sohbetimizin ardından hızlıca çadırlarımızı kurmaya başladık. Kamp alanı 34 derece civarında ve oldukça sıcaktı. Yüksekliğe uyum sağlamak adına kısa yürüyüşler yapmamızın ardından, yiyecek bir şeyler hazırlayıp, yedikten sonra 18.30’da dinlemeye çekildik. Rüzgar oldukça şiddetli esmeye başladı. Rüzgar nedeniyle çadırlarımızın tentelerin çıkarttığı sesler uyumamızı biraz zorlaştırdı. 21.00’den sonra kesilen rüzgar sonrası gece yarısı kalkana kadar neredeyse kesintisiz uyumuşuz. 14 Ağustos Cumartesi 01.30’da uyanarak, zirve için son hazırlıklarımızı yapmamızın ardından 02.00’de zirve için yola çıkıyoruz. Hava kamp alanında gayet iyi 16 derece. Zirve rotası için vadinin sol tarafını kullanıyoruz. Güneşin doğma zamanında kahvaltı benzeri atıştırmak için bir mola verip hem bir şeyler yiyoruz hem de manzaranın tadını çıkarıyoruz.  Ardından yürümeye devam ediyoruz. Yükselmeye devam ettikçe hava soğumaya başladı, 8-9 derece civarında hareket halindeyken etkilemese de, molalarda biraz üşütüyor. Bu nedenle daha kısa molalar vermeye çalıştık.

Gün ağarmaya başladıktan kısa bir süre sonra yağmur hafif çiselemeye başladı. Çisenti yağmur bizi korkutsa da 10 dakika içinde durdu ve bizde rahat bir nefes alıyoruz. Sabah 06.00’da plato bölgesine geldik. Hava 6 derece civarında.

Burada zirve öncesi son molamızı verip, kayalık bölgede yükselmeye başlıyoruz. 07.30’da zirveye ulaşıyoruz. Hava sıcaklığı 9 derece civarında ancak rüzgar etkisini git gide artırmaya başladı. Zirvede fotoğraf çekilmemizin ardından 08.00’de inişe geçiyoruz. Zirvenin hemen altında rüzgar almayan bölümde sıcak bir şeyler içmek için mola veriyoruz. Molamızın ardından inişe devam ediyoruz. Kayalık etabı da inip plato bölgesine ulaşmamızın ardından bir tane daha uzun sayılabilecek bir mola verip, bir şeyler yiyoruz. Sonrasında inişe devam ediyoruz. Rüzgar her geçen saat etkisini artırıyor, bu durum bizi biraz yıpratıyor. Saat 12.20’de kamp alanına ulaşıyoruz. Hızlıca kampımızı ve eşyalarımızı toplayarak köye inişe geçiyoruz. Eşyalarımızı aracımıza koyarak Van’a doğru yola koyuluyoruz. Fazlasıyla aç olmamızdan dolayı Van’a kadar da dayanamayacağımızı düşünerek Erciş’te bir pideciye girerek yemek yemeye karar veriyoruz. Yemeğin ardından Van’a yolculuğumuza devam ediyoruz. Van’a geldikten sonra kalacak yer olarak Sardur Oteli ayarladık. Duşumuzu aldıktan sonra adeta sızıp kalıyoruz. 15 Ağustos Pazar günü sabahtan kiralık aracımızı teslim etmemizin ardından, 14.30’da İzmir uçağımıza binerek Süphan Dağı zirve faaliyetimizi başarıyla sonlandırıyoruz.

 

Dikkat edilmesi gerekenler ve öneriler;

  • Kışkıllı köyünde su sıkıntısı olması nedeniyle kamp alanı ve zirve için toplamda yanımıza kişi başı 6lt su aldık. Sizlerde tüketeceğiniz suyu ve ne kadar kalacağınızı düşünerek suyunuzu ona göre alın.
  • Binek araç ile gelip, aracınızı köyde bırakacaksanız köylülerle konuşmanızda, sizden haberlerinin olmasında fayda var.
  • Köyün girişinden hemen sol tarafa araç izleri olan bir yol var. 2km kadar giden bu yol sonunda kamp atılacak geniş düzlük bir alana çıkıyor. Bizim aracımız i20 olduğu için köyde bıraktık. Ancak suv, 4×4 veya yüksek bir araca sahipseniz bu alana kadar rahatlıkla gidebilirsiniz.
  • Bu alandan zirve 14km kadar bir mesafede. Biz rota olarak vadinin sol tarafını kullandık. Rota detaylarına bakmak isterseniz wikiloctan bakabilirsiniz. Linki;
  • https://tr.wikiloc.com/dagcilik-rotalari/suphan-dagi-zirve-kiskilli-koyu-13-14-agustos-2021-demirayaklar-81092538
  • Van’daki konaklamamızı Sardus otelde yaptık. Otel merkezde temiz, kahvaltı dahil ve uygun fiyat. Sizlerde değerlendirebilirsiniz.
  • Araç kiralamayı avis firmasından yaptık. Aracı alırken, kullanırken ve teslim ederken herhangi bir problemle karşılaşmadık.
  • Son olarak şunu belirtmek istiyorum. 2510 metrede bulunan araç yolunun gittiği son geniş düzlük bölge olan kamp alanında, fazlasıyla çöpün olması bizleri üzdü. Bu çöpleri oraya araçlarıyla veya ticari tur şirketleriyle gelenlerin bırakması ise ayrıca düşündürücü bir durum. Biz dağcılar ve doğaseverler olarak böyle yaparsak, başkaları neler yapmaz. Sizce de doğamıza, denizimize, dağlarımıza daha saygılı olmamız gerekmiyor mu? Lütfen getirdiğiniz yiyeceklerinizin poşetlerini, çöplerinizi, peçete, ıslak mendil gibi artıklarınızı da yanınızda götürünüz! Doğa, dağlar kimsenin çöplüğü değildir!

 

Comments

Bir Cevap Yazın

error: Content is protected !!