KUZEY EGE BİSİKLET TURU (ALİAĞA-BOZCAADA)

KUZEY EGE BİSİKLET TURU

Demirayaklar Bisiklet Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü olarak 3 günlük bir bisiklet turu planladık. Bu tur kapsamında rotamız, 1. gün Aliağa – Altınoluk, 2. gün Altınoluk – Babakale – Geyikli İskele, 3. gün Geyikli İskele – Ezine şeklindedir. Toplam 2 gece konaklama yaptık. Altınoluk’ta Caferi Camii misafir odasında ve Bozcaada’da Çayır Plajında mat ve tulumla sahilde açıkta uyuduk. Yeme ve içme olaylarını yolda ve konaklama için durduğumuz yerlerde yaptık. Yanımıza çadır ve yemek yapmak için malzeme almadık. Şişme mat ve yazlık tulum, ince bir yağmurluk/rüzgârlık, 1’er adet yedek tişört ve şort, powerbank, şarj kablolarımızla birlikte 2 adet iç lastik ve yama seti aldık. Onun dışında yanımızda başka bir şey yoktu.

Parkur Bilgileri: Aliağa İzban – Yenişakran – Tepeköy – Gömeç – Burhaniye – Akçay – Altınoluk – Küçükkuyu – Behram – Kuruoba – Bademli – Kocaköy – Babakale – Gülpınar – Tuzla – Babadere – Kösedere – Tavaklı İskele – Geyikli İskele – Bozcaada – Çayır Plajı – Bozcaada – Geyikli İskele – Geyikli – Ezine

Parkur gün sayısı             : 3 gün

Parkur uzunluğu              : 310 km

Toplam çıkış                      : +2081 m

Toplam iniş                        : -2054 m

  1. GÜN ALİAĞA – ALTINOLUK PARKURU (155 km)

Sabah 5.30’da kalkarak 6.40’ta Şemikler’den İzbana binerek, 07.40 civarında Aliağa’ya geldik. Burada kısa bir atıştırma yaptıktan sonra, ekip arkadaşımızın Aliağa’da bulunan oğlunun yanına da kısaca uğrayıp, pedallara basmaya devam ettik. Bergama kavşağında bulunan opet istasyonuna kadar yaklaşık 40km mola vermeden pedal çevirdik. İlk molamızı burada verip, güzelce dinlenip bir şeyler atıştırdıktan sonra yolumuza devam ettik. Yollarda çeşitli çıkışlar ve inişler olsa da bu çıkışlar kategorize edilmiş derecede sert değil. Hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ettik. Ayvalık civarına gelinceye kadar fazla mola verecek yer olmadığı için genellikle benzinliklerde mola verdik. Bergama kavşağı sonrasında yol kenarlarında bulunan satıcılarda çilek yeme molası, koruk suyu içme molaları verdik. Yemek yiyecek çok fazla yer olmadığı için Ayvalık civarında bulunan Akkuşlar dinlenme tesisinde yemek molası verdik. Burada çorba ile birlikte pide ve lahmacun söyledik. Porsiyonların küçük olacağını düşünmüştük ama pide ve lahmacun ekstra büyük şekilde geldi. Yemeklerimizi çok zor bitirdik. Tıka basa karnımızı doyurduktan sonra yolumuza devam ettik. Biraz ileride Köfteci Yusuf’un bulunduğu bir tesis de varmış. Burası da size alternatif olabilir. Burhaniye’ye yaklaşırken sağ tarafta ahşaptan yapılmış bir mekân gözümüze çarptı. Burada bir mola vermek istedik. Mekânın isminin Pelitköy çay evi olduğunu öğrendik. Ahşaptan yapılma, oldukça otantik bir havası olan bir mekân burası. Elektriğini güneş enerjisinden sağlıyorlarmış. Biraz sohbet edip, soluklanıp çayımızı içip yolumuza devam ettik. Ören’e geldikten sonra ana yoldan değil sahil yolundan devam ettik. Yol Ören’den çıkana kadar kilit taş şeklinde devam edip sonrasında tarlaların arasından asfalt olarak devam etmektedir. Akçay sahilde bir mola daha verip, dondurmalı helva yedikten sonra ana yola çıkarak yeniden Çanakkale yolundan ilerlemeye devam ettik. Saat 18:00 gibi Altınoluk sahile gelerek turumuzun ilk gününü tamamladık. Sahilde yarım saat dinlendikten sonra bir şeyler yemek için çarşıya geçtik. Yemeğimizi yedikten sonra dışarıda kalabileceğimiz kuytu yerler bakmaya başladık. Havanın oldukça rüzgârlı olması nedeniyle sahil yerine ana yolun üst kısımlara bakmaya karar verdik. Gözümüze kestirdiğimiz bir Camiinin yanına giderek ağaçları sulayan görevliye bahçede kuytu bir köşede tulum ve matla konaklama yapabilir miyiz diye sorduk. Camii görevlisi bize, “nereden geliyorsunuz, oldukça yorgunsunuzdur, bahçede kalmanız yerine ben size misafir odamızı açayım, orada kalın” teklifinde bulundu. Bu teklif karşısında oldukça şaşırıp, inanılmaz sevindik. Misafir odasında bulunan koltuklara uzanarak güzel bir uyku çektik. Camiinin Caferi camisi olması ve diyanete bağlı olmadığını görevli ile sohbetimiz sırasında öğrendik. Biz çok faaliyette diyanete bağlı camilerin bahçelerinde veya müsait yerlerinde konaklayabilir miyiz tekliflerimiz imamlar veya görevliler tarafından şiddetle reddedildi.

  • 155km lik yolun %95 civarı sıcak asfalt, Ören’den itibaren sahil bölümü kilit taşlı yol şeklindedir.
  • Parkurda hafif inişler ve hafif çıkışlar mevcuttur.
  • Molalarımızı 20-30 km aralıklarında benzinliklerde yaptık. Bergama kavşağından sonra yol kenarındaki satıcılarda çilek, dut ve koruk suyu içmek için molalar verdik.
  • Ayvalık’a yaklaşırken dinlenme tesisi, sonrasında da Köfteci Yusuf’un bulunduğu tesis mevcut. Yemek ihtiyacınızı buralardan karşılayabilirsiniz.
  • Altınoluk’ta çeşitli lokantalar vb. mevcut buralarda akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz.
  • Konaklamamızı Altınoluk’ta bulunan Caferi Camisinin misafir odasında yaptık.
  • Otel, pansiyon vb. konaklama yapmak isterseniz bölgede bu tip yerler fazlasıyla mevcut.
  • Parkurda kategorize yokuş bulunmamaktadır.
  • Rotanın Strava linki; https://www.strava.com/activities/7141489630

 

  1. GÜN ALTINOLUK – BABAKALE – GEYİKLİ İSKELE (120 km)

Sabah 06.00’da uyanıp hızlıca hazırlanıp, kaldığımız odayı bulduğumuz gibi temizce bırakarak 6.30 gibi sürmeye başladık. Sürmek için seleye ilk oturduğumuzda dünün acısını hissetmedik değil. 10km kadar sürdükten sonra Küçükkuyu bölgesinde yol üstünde gördüğümüz bir unlu mamuller dükkanında durarak kahvaltımızı yapıp, sürmeye devam ettik. Behram civarına kadar yol genel olarak düz devam etmektedir. Behram öncesinde parkurun ilk ciddi yokuşuna başladık. Yokuş 2km civarında, ortalama %6,9 eğime sahip 4.kategorize bir yokuştur. Burayı yavaş ve bol dinlenmeli bir şekilde çıktıktan sonra molamızı verdik. Dinlendikten sonra sürmeye devam ettik. Yol ufak ufak inişli çıkışlı şekilde devam ediyor. Sonrasında günün 2. Sert yokuşu geliyor. Bu yokuş 5km uzunluğunda, ortalama %3,8 eğime sahip 3. Kategorize yokuştur. Bu yokuş havanında ısınmasıyla birlikte bizi oldukça yordu. Yokuşun sonuna doğru sol tarafta bulunan Aytemiz benzin istasyonuna kendimizi atarak uzun bir dinleme ve atıştırma molası verdik. Buradan itibaren yol yine ufak ufak inişli çıkışlı şeklinde devam etmektedir. Köylerden geçerken kahve ve çeşme bulunan her köyde kısa soluklanma molaları verdik. Babakale’ye inişi Kocaköy’den yapıp, Gülpınar’dan çıkma şeklinde planladık. Navigasyonda bu şekilde gösterince iniş için Kocaköy’den aşağıya yöneldik. Belli bir süre soğuk ve bozuk asfalt şeklinde devam eden yol ardından bize büyük bir sürpriz yaptı. Yol bir anda toprak yola döndü. Belli bir süre topraktan sürerek Babakale’ye inmeye çalıştık. Yolun toprak olması ve inişinde oldukça dikleşmesi sonrasında bisikletlerden inip, yürüyerek inmeye başladık. Yürüyerek inerken bile zorlandığımız anlar yaşadık. Babakale’de bulunan yel değirmenlerine kadar yürüdük. Sonrasında Kale’ye geçip kısa bir tur yapıp, meydanda bulunan kahvede mola verdik. Burada bir şeyler yedikten sonra yeniden sürmeye devam ettik. Babakale’den Gülpınar’a kadar 2 tane yokuş mevcut. Bu yokuşlardan bir tanesi kategorize değil, diğeri ise 4. Kategorizen bir yokuş. Gülpınar’a çıktıktan sonra kısa bir mola verdik. Molanın ardından sürmeye devam ettik. Yol Tuzla’ya kadar iniş ve düz şekilde devam ediyor. Tuzla’dan sonra yol hafiften yokuşa dönüp, Babadere’yi geçinceye kadar devam etmektedir.  Sonrasında yol yeniden iniş ve düz olarak devam etmektedir. Antik kent yoluna döndükten sonra beton yolla birlikte yol yokuşa dönmektedir. Yokuşun kategorisi bulunmamaktadır. Buradan inişle birlikte Geyikli İskeleye kadar yol düz etmektedir. Saat 18:00’de Geyikli iskeleye gelerek 2.günümüzü tamamladık. Feribot biletimizi alıp, Geyikli Seyahat tesisinde bir şeyler yedik ve feribot saatimizi beklemeye başladık. Saatimiz gelince feribota binip, Adaya geçtik. Kısa bir ada turu yapıp, bir şeyler içtikten sonra konaklamak için Çayır Plajına sürmeye başladık. 20.15’te Çayır Plajına gelerek konaklama yapacağımız kumsalda uzanarak dinlenmeye çekildik.

  • 120km lik parkurun büyük çoğunluğu soğuk asfalt olup, Kocaköy’den Babakale’ye iniş toprak yoldur. Babakale’ye Gülpınar’dan ininiz. Antik kent bölgesinde de yol belli bir süre beton şeklindedir.
  • Parkurda 2 tane 4.kategorize, 1 tane 3.kategorize yokuş, 3 tane de kategorize olmayan yokuş mevcuttur.
  • Havanın lodos esmesi nedeniyle Çayır Plajını tercih ettik. Rüzgâr durumuna göre farklı bölgelerindeki plajlarda konaklamayı düşünebilirsiniz.
  • Yol üzerinden yemek yiyebilecek herhangi bir yer yok. Babakale’de kahvede tost vb. bir şeyler yiyebilirsiniz.
  • Parkur köy yollarından geçtiği için, yol üzerinde su kaynağı sıkıntısı bulunmamaktadır. Çoğu köyde market ve kahve de bulunmaktadır.
  • Konaklamamızı Çayır plajında mat üzerinde tulumda yaptık.
  • Parkurda 3 tane kategorize çıkış bulunmaktadır. Bu kategorilerin ayrıntıları şu şekildedir;

 

Mesafe (km) Yükselme (m) Eğim (%) Kategori
2.14 149 6.9 4
5.17 197 3.8 3
2.96 109 3.6 4

 

 

  1. GÜN GEYİKLİ İSKELE – GEYİKLİ – EZİNE (23km)

Sabah 9.00’da dinlenmiş bir şekilde uyandık. Bugün turumuzun son günü ve Ezine’ye kadar kısa bir sürüş yapacağımız için güzelce bir şekilde dinlenerek uyandık. Hızlıca toparlanarak, saat 10.00’da ki feribota yetişmek için iskeleye doğru sürmeye başladık. Feribota bindikten sonra kahvaltı için ekstra zaman kaybetmemek için feribotla tost ile kahvaltımızı yaptık. Geyikli İskele’de indikten sonra bisiklet yolundan sürmeye devam ederek Geyikli’ye geldik. Geyikli’den sonra 2,5km uzunluğunda, %3,9 ortalama eğime sahip 4. Kategori bir yokuş çıktık. Yokuş sonrası hafif düzleşen yol sonrasında hafif olacak şekilde Aladağ mevkiine kadar yükselmeye devam etmektedir. Sonrasında Ezine’ye doğru inişe geçen yolla birlikte 13.00 civarında Ezine Otogara ulaştık. Buradan İzmir’e dönüş için otobüs biletimizi alarak saatimizi beklemeye geçtik. Otobüsümüze binip, İzmir’e doğru dönüşe geçerek 3 günlük turumuzunda sonuna gelmiş olduk.

  • 23kmlik yolun tamamı sıcak asfalt şeklindedir.
  • Yol üzerinde ihtiyaçları karşılamak için benzinlikler vardır.
  • Ezine Otogarından neredeyse her yere ulaşım mevcuttur.
  • Parkurda 1 tane kategorize çıkış bulunmaktadır. Bu kategorinin ayrıntıları şu şekildedir;
Mesafe (km) Yükselme (m) Eğim (%) Kategori
2.43 94 3.9 4

 

Genel Bilgiler;

  • Bisiklet turumuz keyif değil, performans turudur. Turumuza o yönden bakmanızda fayda vardır. İlk 155km, ikinci gün 120 km yol yapıldı.
  • Parkurumuz ilk gün genellikle düz, 2.gün ise ciddi çıkış ve iniş içermektedir.
  • İlk gün Camii misafir odasında, 2. Gün plajda mat üzerinde tulumla konaklama yaptık.
  • Turunuzu yol üzerinde çadırlı veya pansiyon/otel konaklamalı da planlayabilirsiniz.
  • İlk gün su ihtiyaçlarınızı benzinliklerden karşılayabilirsiniz. 2. Gün kırsal ve köy yollarından ilerlendiği için her köyde su kaynağı vardır. Su temininde sıkıntı yaşanmıyor.
  • Yanımızda minimum düzeyde eşya almaya gayret ettik. Şişme mat ve yazlık tulum, ince bir yağmurluk/rüzgârlık, 1’er adet şort ve tişört, powerbank, şarj kablolarımızla birlikte 2 adet iç lastik ve yama seti aldık. Onun dışında yanımızda başka bir şey yoktu.
  • Rota, parkur, konaklama, bisiklet vb. konularda aklınıza katılan şeyleri sormak veya danışmak isterseniz sitenin iletişim bölümündeki mail adresi üzerinden temasa geçebilirsiniz.
Comments

Bir Cevap Yazın

error: Content is protected !!