KISA KISA KARADENİZ YAYLALARI

KISA KISA KARADENİZ YAYLALARI

4 kişilik arkadaş grubumuzla birlikte Ağustos(2018) ayında Kurban Bayramı öncesinde Karadeniz’e gidip gezdiğimiz yerler hakkında sizlere kısa bilgiler vermek için bu yazıyı yazıyorum.

HEMŞİN/AKYAMAÇ ŞELALESİ

Ekip arkadaşımızın da memleketi olan Hemşin’de 1 hafta kadar kaldık. Eski adı Bagenli olan köy çok güzeldi. Hemşin merkez ile arası araçla 10 dk civarında. Küçük ve güzel bir yer Hemşin. Hemşin merkezden yürüyüş mesafesiyle gidilen Akyamaç Şelalesi’ne mutlaka gitmenizi tavsiye ederim. Ağustos(2018) ayında şelaleye iniş yollarının yapılmasının son aşamasına gelinmişti. Merkezde Şelale 200 m gibi bir tabela var. Merkezden şelalenin giriş yoluna 1,3 km, aşağıya inen zikzak yol da 1 km civarında. Ama tabelada neden 200 m yazılmış biz anlayamadık. Siz de şelaleye giderken tabelayı dikkate almayın derim. Ayrıca Hemşin yolu üstünde, Hemşin Deresi üzerinde bulunan Taşköprü’de çay içmenizi tavsiye ederim.

ÇİNÇİVA

Eğer buradan geçiyorsanız Doğa Otele uğramalısınız. Yüreği Karadeniz için atan İdris Dede ile tanışıp sohbet etmelisiniz. Mükemmel bir insandır.  Mutlaka tanışmanızı isterim, pişman olmayacaksınız. İdris Dede’nin oteli sabah kahvaltısı ve akşam yemeği vermektedir. Fiyatı gayet uygundur. Ekstra konfor beklentiniz yoksa Fırtına’nın kenarındaki bu sevimli otelde kalabilirsiniz. Çamlıhemşin merkezden taksi ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Grup olarak gitmeyi düşünürseniz önceden rezervasyon yapmanızda fayda var.

POKUT YAYLASI

Son yıllarda fotoğrafçılar, kampçılar ve doğaseverlerin oldukça yoğun ilgi gösterdiği bu yaylaya bizimde yolumuz düştü. Kamp için yaylanın üst kısmında bulunan alanı ayarlamışlar. Zemin güzel. Manzarasını zaten bilmeyen yoktur. Pokut’un en büyük sıkıntısı, su. Burada uzun süreli kamp yapmayı planlıyorsanız yanınıza ciddi miktarda su almanız gerekmektedir. Biz bir gece kamp yaptık ve su ihtiyacımızı doğa konukevinden karşıladık. Tabi herkese rahatça kullanabilirsiniz demiyorlar, orada oturup işletmeden çay içip sohbet ederek kendimizi güzelce anlattık. Ekibimizde Hemşinli arkadaşımızın olmasının faydasını burada ve gideceğimiz diğer tüm yaylalarda gördük diyebilirim. Kamp alanında rahatça kamp atıp zaman geçirebiliyorsunuz. Lütfen çöpünüzü yaylada, kamp alanında bırakmayın sürekli çöp bırakanlar yüzünden kampçılara bakış açısı maalesef olumsuz oluyor. Pokut’a araç normal araç ile de çıkabilirsiniz ancak dikkatli olmanız gerekiyor. Mümkünse 4×4 cip veya arazi araçları ile çıkmanız sizin için daha sağlıklı olabilir. Yaylada pansiyonlarda var. İsteyenler çadır yerine pansiyonlarda da kalabilirler. Sonraki durağımız Hazindağ yaylasına doğru yola çıkıyoruz.

 

HAZİNDAĞ YAYLASI

Pokut’ta 1 gece kamp yaptıktan sonra yürüyerek yağmurlu ve sisli havada Hazindağ’a doğru yola çıktık. Pokut’tan sonra direkt yoldan değil de, bir süre patika yoldan ilerleyerek toprak araç yoluna girdik ve buradan devam ettik. Hazindağ’da da Pokut’taki Doğa Konuk evinden var. İşletmecisi aynı. Hazindağ’da bulunan Maksut Dayı mükemmel bir insan. Yolunuz bu yayladan geçer ise mutlaka uğrayın sohbet edin, çayını için. Bizi ıslak halde içeri alıp sobayı yaktı, çay ikram etti ve yağmur dinene kadar orada beklememize izin verdi. Hiçbir ücret almadan bizi uğurladı. Hazindağ’da kamp yapmadık. Ama kamp yapmak isteyen olursa Amlakit Yaylası patikası üzerinden köyün hafiften dışında çok güzel bir alanı var. Zamanımız olsaydı burada da kamp yapmak istiyorduk. Hazindağ Yaylasında bizleri evine çay içmeye davet eden güzel insanlar vardı. Burayı da çok sevdik. Patika yoldan Amlakit Yaylasına doğru yola çıktık.

Hazindağ’a gelen bildiğim kadarıyla 3 farklı araç yolu var. Palovit deresinden yeni açılan yol, Pokut’tan gelen yol ve Elevit-Trovit-Palovit-Amlakit yaylaları üzerinden gelen yol.

Pokut – Hazindağ arasını araç yolu ciddi derecede sıkıntılı. Araç ile gidecek iseniz yüksek ve güçlü bir araç ile geçmenizi tavsiye ederim.

Elevit-Trovit-Palovit-Amlakit yaylaları üzerinden gelen yol yer yer hem sıkıntılı hem de çok uzun olur.

Açılan yeni yol için Maksut Dayı güzel dedi. Ancak biz kullanmadığımız için net bir şey diyemiyorum.

Toparlayacak olursam Hazindağ Yaylasına gitmek istiyorsanız 4×4 cip veya arazi aracınız olmasını tavsiye ederim. Yaylada 1 adet pansiyon bulunmaktadır.

kadim yollar

AMLAKİT YAYLASI

Kadim yollardan yürüyerek Amlakit Yaylasına ulaştık. Patika yola hayran kaldık.

En sevdiğimiz, en çok kalmak istediğimiz ve en kısa zamanda tekrardan gitmek istediğimiz en birinci yayla diyebilirim. Yayladaki tüm insanlar mı harika olur. Evet! Amlakit’te iseniz olur. Amlakit kahvesine gidin, Engin Abi ile tanışın. Kahvede sohbet edin. Biz Amlakit’e yarı ıslak geldik. Hemen kahveye girerek yanan sobanın etrafına doluştuk. Islak kıyafetlerimizi kuruttuk ve resmen kahvenin yarısını işgal etmemize rağmen buradaki güzel insanlar bize bir şey demeyi bırakın hep bizlere yardımcı olmaya çalıştılar. Kamp atmamız için kahvenin yanındaki alanı bize gösterdiler. Buraya çadırlarınızı kurarak, kahvenin tuvaletinden de faydalanırsınız dediler. Çadırlarımızı kahvenin yanındaki alana kurduk. 4 çadır alabilecek düzgün bir zemine sahip. 1 gece kalıp ertesi gün sabahken ıslak çadırlarımızı yine kahvede sobada kurutarak yolumuza o şekilde devam ettik. Bu yaylada yaşayan İnsanları çok sevdik. Eğer zamanımız olsaydı daha fazla kalmak ve sohbet etmek isterdik. Ve Kotençur Yaylasına da çıkmayı isterdik. Ama bütün bunları önümüzdeki yıllara bıraktık. Güzel dostluklar kurduğumuz Amlakit Yaylasından içimiz buruk şekilde ayrıldık.

Ve eğer zamanınız ve imkânınız var ise Hazindağ – Amlakit patikasından mutlaka yürüyün. Kadim İpek yolu olan taşlarla döşenmiş patika yolda yürümek, doğanın içinde olmak harika bir duyguydu. Tavsiye ediyorum.

Amlakit’e araç ile gelecek iseniz mümkünse 4×4 cip veya arazi araçları ile gitmeniz sizin için daha sağlıklı olabilir. Amlakit Yaylasında 2 tane pansiyon da var. İsteyenler çadır yerine pansiyonlarda da kalabilirler.

TROVİT YAYLASI

Sabah Amlakit’ten yola çıkıp stabilize araç yolundan yürüyerek Palovit Yaylası sonrasında tepeyi aşarak 6 saatlik yürüyüş ile Trovit Yaylasına ulaştık. Burada kamp atabileceğiniz noktalar var ve sıkıntı olmuyor. Köy kahvesi de mevcut. Burada soluklanabilir, yayla halkıyla sohbet edebilirsiniz. Trovit’e eğer araçla gelecek iseniz altı yüksek, mümkünse de off-road tipi araçlarla çıkmanızı tavsiye ederim. Palovit – Trovit yolunda akan sulardan kaynaklı ciddi yarıklar ve bazı kısım yolarda göçmeler mevcut. Bu yolu kullanacaklar ciddi şekilde dikkatli olmalıdır. Trovit Yaylasına gelen diğer yolda çok sağlıklı değil diyebilirim. Trovit’ten Elevit’e inerken yolda Opel Mokka marka bir araç kartel korumayı indirmişti. Çat Köyü’nden başlayarak Elevit ve Trovit’e kadar yola yapım çalışmaları varmış ancak bu yol yapım ve yenilenme çalışmaları bitene kadar Trovit Yaylasına gitmek istiyorsanız kesinlikle arazi aracıyla gidin. Biz Trovit Yaylasında kalmayarak direkt Elevit Yaylasına devam ettik.

Uzun süreli kaldığınız zaman Karmit buzul gölüne yürüyüş yapmanızı tavsiye edebilirim.

ELEVİT YAYLASI

Elevit Yaylası doğası olarak gerçekten çok güzel. Kamp atma ve kampçılara karşı pek sıcak değiller maalesef. Kamp alanı diye bir yer var ve orası birazcık evlerden uzak. Kampsız kalacak iseniz burada tek pansiyon Nevin Abla’nın Kartal Pansiyonu. Küçük ve sıcak pansiyon diğer tüm yaylalardaki pansiyonlara göre neredeyse yarı fiyatına diyebilirim. Nevin abla ile tanışıp sohbet etmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Mayıs döneminden Ekim sonuna kadar pansiyon açık. Nevin Abla Hemşinli arkadaşımızın babasının da tanıdığı olduğu için bir akrabasının bahçesinde kamp atmanız konusunda yardımcı oldu. Bu yardım olmasa yayla içinde kamp atmamıza imkân yoktu diyebilirim. Burada 2 gece kamp attık, doğası patika yolları vs. gerçekten çok güzeldi. Araç yolu Trovit Yaylasından çok daha iyi, Çat Köyüne indikçe de güzelleşiyor. Binek araçlarınızla bazı yerlerde dikkatli olmak koşuluyla Elevit’e rahatça ulaşabilirsiniz. Yaylaya dolmuş veya otostop ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Köyde 2 adet kahve de bulunmakta. Bölgede görülmesi gereken yaylalardan bir tanesidir. Zamanınız var ise Haçivanak Yaylasına yürüyüş yapılabilir.

Kendi binek aracınız dikkatli şekilde, arazi veya 4×4 aracınızla çok rahat şekilde Elevit Yaylasına gelebilirsiniz. Belirli gün ve saatlerde yaylaya dolmuşta çalışmaktadır. Yaylada ayrıca 1 adet pansiyon bulunmaktadır.

AŞAĞI ve YUKARI ÇAT KÖYÜ

Elevit Yaylasından Çat Köyüne doğru araç yolundan yürüdük. Daha sonra Yukarı Çat’a çıktık. Burada evlerin çoğunda yaşayan yoktu. Yaşayan evlerdeki insanlarda burada kamp atamazsınız vb söylemlerde bulundukları için hiç tartışmaya yer vermeden soluklanıp, bir şeyler atıştırdıktan sonra tekrardan aşağıya indik. Çilanç Köprüsünün yanında ve oraya gelmeden 2 farklı kamp atılabilecek yer vardı. Köprünün yanında şantiyelerden kaynaklı işçilerin konteynırlarının olması, diğer yerinde pek içimize sinmemesi nedeniyle buraları tercih etmedik. Biraz daha ileride Cancik pansiyon var. Bahçesinde kamp atılmasına izin veriliyor. Zemin düzgün su ve tuvalet ihtiyaçlarınızı da karşılayabiliyorsunuz. Ücret kısmına gelirsek, kamp atanlardan sabit bir ücret almıyorlar. Kim ne kadar verirse diye yaklaşıyorlar. Güzel bir durum bu. Bahçede arı kovanları vs. olduğundan arılara karşı dikkatli olmanızda fayda var. Ateş yakmanızı izin veriyorlar.

AYDER YAYLASI

Ayder Yaylası ile ilgili çok kısa birkaç şey yazacağım. Popüler kültürden en çok etkilenen bir yayla olan Ayder, sezonda aşırı derece kalabalık olabiliyor. Eğer Ayder’e gidecekseniz size tavsiye edebileceğim yaylanın hemen üstünde yer alan ve yaklaşık 2km kadar çok güzel bir patika var. Bu patikaya, Ayder’in üst kısmından girerseniz; Ayder’in altından çıkıyorsunuz ve gerçekten burada yürümekten çok keyif alıyorsunuz. Eğer siz de Ayder’in kalabalıklığından bunalırsanız mutlaka patikaya uğrayın. Patikaya wikiloc uygulamasından kolayca ulaşabiliyorsunuz. Yaylada vahşi hayvan tehlikesi bulunduğundan dolayı patikayı yaz aylarında ve gündüz saatlerinde tercih etmenizi öneririm.

Yaylalar arası ulaşımı hep kamp yüküyle yürüyerek yaptık. Çok güzel çok zorlu yollar oldu bizim için. Çok fazla keyif aldık. En zorlandığımız parkur Amlakit – Trovit Yaylaları arası, en keyifli parkur ise Hazindağ – Amlakit Yaylası arasındaki kadim patika yoldu. Eğer zamanınız kısıtlı ise 4×4 veya yüksek araçlarla neredeyse tüm yaylalara çıkabilirsiniz. Altınızda araç olduktan sonra ve güzel bir plan ile 1 hafta kadar kısa süre içinde gitmediğiniz neredeyse gitmediğiniz yayla kalmayabilir. Konaklama olarak bizim gitmediğimiz yaylalarda dahil olmak üzere birkaç yayla dışında kamp yapmak sıkıntı olmuyor. Yine birçoğunda pansiyon bulunan yaylalarda konaklamayı bu şekilde de sağlayabilirsiniz.

Comments

Bir Cevap Yazın

error: Content is protected !!